Mijn doelen voor 2019!

Kerst is nog amper voorbij en 2019 staat alweer voor de deur. En je weet wat ze zeggen; een nieuw jaar betekent maar een ding: tijd voor nieuwe doelen en voornemens. Hoewel je natuurlijk geen ‘nieuw jaar’ nodig hebt om je doelen en dromen na te jagen, werkt  bij mij een nieuw jaar juist voor het gevoel van een frisse start. Het heeft in mijn ogen iets magisch; het gevoel alsof je de kans krijgt om opnieuw te mogen beginnen. Veelgenoemde doelen zijn dan ook: afvallen, meer sporten, stoppen met roken etc etc.

En wat zijn mijn doelen of voornemens dan?

Werk/hobbyvlak
Mijn overall doel is datgene doen wat ik leuk vind, wat me energie geeft, waar ik blij van word. In mijn geval is dat (gezond) eten, sporten en lekker bewegen, veel (healthy) hotspotjes ontdekken en genieten van wat dit alles met zich meebrengt. Daarnaast wil ik heel graag meer schrijven; meer schrijven over precies deze onderwerpen en meer blogs schrijven over mindset, gezondheid en geluk. Ik heb een aantal weken geleden het onwijs leuke nieuws gekregen dat ik vaste gastblogger mag zijn voor Merel van @healthywanderlust. Het contact met haar is zo fijn en ze komt zo lief over. In 2019 hoop ik dan ook dat ik naast dat ik haar face to face mag ontmoeten, ik ook meer mensen/vrouwen/foodies mag ontmoeten die dezelfde passie delen voor dagene wat mij zo blij maakt. Jezelf omringen door mensen die jouw passie snappen en begrijpen én vooral delen, is zo ontzettend fijn en ik merk dat ik hier ook heel enthousiast van word. Zo heb ik dit jaar ook Claartje van @foodness mogen ontmoeten. Zij is een enorme inspiratiebron voor me en nam in haar drukke dagen de tijd voor mij om koffie te drinken en met me te kletsen over mijn dromen. Hoe lief!

Naast dat ik dus veel blogs wil gaan schrijven, receptjes uit wil werken en meer mensen met dezelfde passie wil ontmoeten, wil ik ook heel graag dit alles gaan ‘onderbouwen’ met hele mooie foto’s. Daarom begin ik eind januari met een fotografieworkshop en hoop ik ook veel van anderen te mogen leren.

Persoonlijk vlak
Vanaf januari woon ik officieel op mezelf! De wens  was  er al veel langer, maar helaas was de zoektocht een hele lange.. Gelukkig wordt geduld beloond en mag ik vanaf januari gaan wonen in een ontzettend toffe loft, midden in een hele dynamische en levendige wijk in Eindhoven. Zo veel zin in!
Dat betekent ook dat ik een nieuw sportschool ga op zoeken én dat ik ook per 7 januari begin met @personalbodyplan. Dit heb ik een jaar geleden ook al eens gedaan, maar toen merkte ik dat ik te ‘controlebehoeftig’ werd van het alsmaar wegen van mijn eten. Maar waarom begin je dan nu weer? hoor ik je denken. Nou, goede vraag! Maaaaar na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan én de wens om vaste trainingsschema’s te hebben, was voor mij de keus toch snel gemaakt. Daarnaast heb ik met mezelf concrete afspraken gemaakt waarbij ik mezelf niet ga wegen, ik niet altijd alles ga afwegen en dus een stuk losser om ga met de ‘regels’ die er zijn. Ik heb als doel om in dit jaar gewoon lekker fit te zijn waarbij ik gezond eet, genoeg beweeg en sport en vooral blij ben met hoe ik zelf in mijn vel zit en hoe ik mezelf zie!

Je hoort het dus al; veel nieuwe ontwikkelingen, mensen die ik heb leren kennen en die ik nog ga leren kennen, veel plannen en doelen.  Ik heb namelijk nog lang niet alles benoemd haha! Maargoed, ik wil deze blog ook lekker concreet en bondig houden! Wat ik jullie wel wil meegeven en wat ik afgelopen jaar heb geleerd: ik hoef niet te wachten op geluk, ik kan het namelijk zelf creëren. Het enige wat ik daarvoor nodig heb ik de juiste gedachtegang. En weten waar dat geluk, hoe klein ook, zich op dagelijkse basis voor mij kan bevinden (Kelly Weekers).

Dus: zal het allemaal gemakkelijk gaan? Nope! Zullen er momenten zijn waarop ik niet geloof in een succes? Sowieso! Zal het me veel energie gaan kosten? Jazeker! Maar gaat dit alles me ook veel energie opleveren en ga ik er wel voor & zet ik me voor de volle 100% in? HELL YES! De weg naar geluk is immers het houden van beren!

Goodmorning mugcake

Ik ontbijt eigenijk alle werkdagen met overnight oats. Ik maak het ’s avonds klaar en hoef het in de ochtend alleen maar uit de koelkast de pakken en op mijn werk lekker op te smullen. Maar wanneer ik vrij ben, maak ik graag wat meer tijd voor mijn ontbijtjes en kies ik graag voor andere toppings, variaties en ontbijtjes. Van wafels tot pannenkoekjes, smoothiebowls en dus ook mugcakes.

Dit receptje is zo klaar en hoeft alleen maar even de magnetron in. Yes, ik weet dat de magnetron ervoor zorgt dat toch veel voedingsstoffen verloren gaan, maar ooit is gemak fijner en is de tijd niet altijd je beste vriend. Lees: ik heb honger in de ochtend!!
Maar je kan je mugcake natuurlijk ook in de oven klaarmaken of zelfs in de airfryer. Die mugcake, je hoor het, is van alle markten thuis!

Het recept van deze chocolade-bananen mugcake:
* 1 el kokosmeel
* een ei
* een geprakte banaan
* stukje tonychocolonely (ik koos dit keer voor de toffee pretzel)
* tl cacaopoeder
* 1 tl(wijnsteen)bakpoeder

Alles bij elkaar in een kom, goed mengen en dan in een voorgezette mok de magnetron of oven in! Vergeet de chocolade niet een beetje in stukjes te hakken trouwens!

Als topping heb ik een paar schijfjes banaan gebruikt, een theelepel pindakaas en nog wat chocolade (chocoaholic)
Ik heb deze ongeveer 1,5 minuut in de magnetron gehad maar elke magnetron is natuurlijk anders. Probeer het daarom even uit en kijk eventueel met een satéprikker of je cakeje gaar is!

I choose ME and I will do ME

Heb jij een (stiekeme) droom of doel maar laat je je teveel leiden door wat anderen er (mogelijk) van vinden? Ik stelde je deze vraag al eerder in een post op mijn Instagram. Ik schreef erbij dat ik dit wel deed. Je lees het goed. Deed! Tenminste, voor een groot deel.

Hoe het begon
Vanaf mijn 12e heb ik altijd gewerkt.  Zo heb ik opgepast, heb lange periode verschillende bijbanen gehad in verschillende verzorgings- en verpleeghuizen en ik heb gewerkt in de horeca. Ik vond het ‘bezig zijn’ en mijn eigen inkomen verdienen fijn en ik wilde graag veel doen en ondernemen en daar was geld voor nodig.
Naast de vele bijbanen, heb ik vanaf het moment van slagen tot nu, altijd gewerkt als medisch maatschappelijk werker in verschillende ziekenhuizen. Dit deed ik niet per se met tegenzin en ik haalde er hier en daar ook wel voldoening uit, maar ik werkte niet met veel plezier. Waar ik merkte dat collega’s maar ook vriendinnen (met andere banen) écht passie voor hun vak hadden twijfelde ik hier vaak aan. ‘Is dit wel écht wat ik wil?’ ‘Word ik hier écht blij van?’. Het antwoord was al snel nee. Maar waar word ik dan wel blij van?’

Op zoek naar mijn ‘passie’
Nadenken, lezen, op onderzoek gaan. Ik begon een zoektocht in wat mij blij maakt en waar ik energie van krijg. Zo heb ik ooit gelezen dat je kwaliteiten en datgene waar jij goed in bent samenhangt met wat je ook leuk vind. Just think about it..
Maargoed, dan komt al snel de vraag: waar ben ik nu eigenlijk écht goed in? En hoe zie ik dit zelf? Én hoe zien anderen dit?
Al snel kwam ik bij een coachingsopleiding die me wel aansprak. Ik had weer zin om te studeren, nieuwe inzichten op te doen en mezelf beter te leren kennen en in dat jaar heb ik veel nieuwe inzichten gekregen. Inzichten in wat ik niet leuk vond, maar ook vooral inzichten in wat me energie en voldoening gaf en geeft en hoe ik mijn toekomst zie.  Maar dan.. want dan komt er een punt waarop ik mijn ideeën en plannen concreet moet gaan uitwerken en vorm moet gaan geven. En joh, wat is dat lastig. Tenminste, ik maakte het mezelf lastig. Na een aantal goede gesprekken met meerdere lieve mensen, kwam het altijd neer op hetzelfde: gewoon beginnen en doen. Doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Zo ben ik geneigd om pas iets te willen doen wanneer het goed is of perfect duidelijk is, maar laat ik je zeggen: dat is zó zonde. Juist door het gewoon te doen leer je wat bij je past en wat je leuk vind. En wanneer je toch iets minder leuk vind of iets niet voldoet aan je verwachtingen, dan ga je weer terug naar de ‘tekentafel’. It’s just that simple!

Waar een wil is, is een weg
Ik maakte de stap om mijn toekomstplannen concreet uit te werken zodat ik wist waar ik naartoe wilde en wat ik daarvoor nodig had. Maar ook hoe ik daar met volle focus en energie naar toe kan werken. Je weet wat ze zeggen: where focus goes, energy floes. Ik geloof er oprecht in dat wanneer je consistent werkt aan je doelen en je focus houdt op datgene wat je wil bereiken, je dit ook bereikt. Gaat het niet via de ene weg, dan wel via de andere weg. Waar een wil is, is een weg. Echt.

Mening van anderen
Natuurlijk zijn er mensen die lachen wanneer ik hen vertel over mijn doelen in het leven. Ze zeggen dat dat het wel een heel ambitieus doel is, het niet haalbaar is, of ‘dat soort succes’ niet voor mij is weggelegd. Zo werkte ik voorheen 24 uur en ik was hier heel tevreden over. Ik vond het fijn dat ik naast drie dagen werk, nog genoeg tijd had voor mijn hobby’s, ontspanning en vrienden en familie. Maar raad eens wat mensen antwoordden wanneer ik hen vertelde dat ik 24 uur werkte? ‘Oh wat jammer dat je niet meer uren kunt werken!’. Ik vertelde hen dan dat ik het wel prettig vond en dat ik niet per se meer wilde werken. Hun tweede antwoord? ‘Nou de jeugd van tegenwoordig wil niet meer werken’ of ‘je bent nog jong, je zou juist meer moeten willen werken’, ‘je moet ook de rekeningen kunnen betalen’. Dit frustreert me vaak (ook al snap ik dat inkomen nodig is!), maar het zorgt er des te meer voor dat ik het tegendeel wil bewijzen en juist die overtuiging zorgt voor een extra drive om mijn doelen en ambitieus waar te maken.. Ik denk daarnaast dat de mening van anderen ook gebaseerd is op wat zij kennen en hoe de maatschappij in het algemeen vindt dat er ‘gedaan’ moet worden.
En misschien ben jij tevreden over hoe dit is geregeld (good for you!:)), maar misschien zegt het ook meer over jou zelf en het feit dat je stiekem ook meer buiten de ‘randjes’ wil leven? Het kan allemaal!

En nu?
Nu ben ik 24 en ben ik met volle energie en focus bezig om mijn huidige business uit te breiden en op te bouwen. Ik heb gemerkt dat ik schrijven ontzettend leuk vind, ik hou van (gezond) eten en fotografie super tof vind! En precies die dingen komen samen in wat ik nu aan het doen ben en waar ik blij van word. En staat dit vast? Nee natuurlijk niet! Wie weet veranderd dit weer over een aantal maanden of jaren. Maar betekent dat dan ook dat ik nu die ambitieus niet zou mogen of moeten volgen? Nope! I don’t think so!
En ja, ik hoor de realisten onder ons denken: makkelijk praten en leuk betoog, maar het leven kost wel geld en stabiliteit en een vast inkomen is nodig. Eens! Daarom werk ik daarnaast nog steeds in het ziekenhuis omdat er natuurlijk ook huur betaald moet worden. Máár ik kies er wel voor dit te combineren en de juiste doelen op te stellen, waarbij ik  een eigen business wil opbouwen en waarin ik geheel flexibel kan werken, mijn eigen werktijden kan bepalen en werk kan doen wat niet als werk voelt. Dat is overigens een van mijn belangrijkste doelen: mijzelf elke dag opnieuw bezighouden met wat ik leuk vind en waarbij ik anderen kan inspireren, motiveren en stimuleren. Mijn werk maken van mijn hobby en passie, waarbij het niet voelt als werk maar juist als genot om elke dag weer opnieuw datgene te doen wat mij gelukkig maakt. Wat aandacht krijgt groeit. Remember that!

En jij?
Doe jij wat je écht wil? Zo ja, you go girl! (or boy!)
Wil jij toch stiekem iets anders maar laat je je weerhouden van anderen (of jezelf)?! Go for what makes you happy.. Just start & make it happen! Shock everyone!

 

 

 

Healthy body + healthy mind = happy life

Deze blog gaat in op mijn ‘afvaljourney’, de zoektocht naar een balans in gezond eten & gezonde mind en de keuzes die ik hierin heb gemaakt. 

Het begon allemaal op de dag na het vrijgezellenfeestje van een vriendin. Ik zag foto’s van mezelf terug en dat was voor mij het moment waarop ik dacht ‘dit wil ik niet langer’.
Het gevoel van met name onzekerheid en schaamte hadden dan de overhand. Maar ik hield zo van al die uitetentjes, die lekkere koekjes en simpelweg van eten. Ik ben nooit te dik geweest, maar ben zolang ik me herinner voor mijn gevoel altijd wel wat ‘steviger’ geweest.

To make a long story short; ik begon met gezonder eten en eigenlijk binnen no time vlogen de kilo’s eraf en werd de grens van gewicht steeds meer bij gesteld naar beneden. Ik kreeg complimenten, mensen zagen verschil en ik voelde me fit en energiek. Ik ging van één keer in de week sporten, naar twee keer, drie keer en uiteindelijk ging ik een keer of vijf à zes keer per week. In die periode kwam ik door kennissen ook steeds meer in aanraking met gezonde voeding. En je raad het al; 1 +1 is 2. Het  gekke is dat ik in deze periode nooit het idee heb gehad dat ik dingen niet mocht of mezelf dingen heb ontzegd. Toen ik op een gegeven moment stil kwam te staan in gewicht, weliswaar het gewicht wat ik voor mezelf als doel had gesteld, moest ik leren hoe hierin een balans te vinden zodat ik dit wel mijn leven lang vol zou volhouden. Dat was alleen makkelijker gedacht dan dat het uiteindelijk was en is.  Ik merkte dat de complimenten ophielden, ik steeds meer wilde met betrekking tot resultaat en ik het lastig vond om daarnaast ook nog te mogen ‘leven’. Ik heb toen ook een tijdje een programma gevolgd waarbij ik mijn eten moest afwegen en ik elke week meerdere trainingen thuis kon doen. Echter, werd die druk daardoor voor mezelf alleen maar hoger. Het is bij mij vaak alles of niets. Het ene moment ben ik heel strikt, lees ik alle etiketten en wanneer er maar enigszins E-nummers of suikers inzaten, hoef ik het al niet. Op andere momenten gun ik mezelf dan wel iets lekkers en voel ik me al schuldig bij het eten van een pizza of een koekje.

Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds zoekende naar een balans: een balans waarin de basis gezond is maar genieten ook mag. En begrijp me niet verkeerd, ik geniet enorm van gezond eten, zelfs nog meer dan van junkfood of ongezonde voeding. Ik voel me er energiek, fit en gezond door, maar soms heb ik ook hunkering naar suikers, die lekkere pizza of dat stukje vlaai. Op dit moment heb ik een goede balans gevonden en heb ik bepaalde afspraken met mezelf gemaakt. Afspraken waarin ik niet toegeef aan die controle en me focus op mezelf; hoe ik mezelf zie, waar ik blij van word en waar ik energie van krijg. Ik eet voor 80% gezond en gun mezelf die 20% aan ruimte om te genieten tijdens avondjes uit, feestjes etc. Ik voel me hier goed bij, en dat gevoel vind ik belangrijk. Lees: het belangrijkst!

Conclusie:
Waar het voor mij dus ontzettend waardevol is geweest af te vallen omdat ik daardoor veel zelfverzekerder en gezonder ben geworden ben ik het gevoel van zorgeloos, kunnen genieten van ongezondere dingen (daardoor) lange tijd kwijt geweest. Dit gevoel is gelukkig steeds meer terug gekomen en merk ik heel erg dat gezondheid voor mij veel meer is dan wat ik eet of hoe ik eruit zie. Voor mij heeft gezondheid veel meer te maken met hoe ik mezelf zie, met welke mensen ik mezelf omring en de dingen die ik in het leven doe waar ik blij van word en waardoor ik lekkerder in mijn vel zit. No one is you, and that is your superpower.
Of zoals de titel van deze blog: healthy body + healthy mind = happy life.

Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Herken jij mijn struggle? Laat het achter in een reactie. Ik ben heel benieuwd!