Healthy body + healthy mind = happy life

Deze blog gaat in op mijn ‘afvaljourney’, de zoektocht naar een balans in gezond eten & gezonde mind en de keuzes die ik hierin heb gemaakt. 

Het begon allemaal op de dag na het vrijgezellenfeestje van een vriendin. Ik zag foto’s van mezelf terug en dat was voor mij het moment waarop ik dacht ‘dit wil ik niet langer’.
Het gevoel van met name onzekerheid en schaamte hadden dan de overhand. Maar ik hield zo van al die uitetentjes, die lekkere koekjes en simpelweg van eten. Ik ben nooit te dik geweest, maar ben zolang ik me herinner voor mijn gevoel altijd wel wat ‘steviger’ geweest.

To make a long story short; ik begon met gezonder eten en eigenlijk binnen no time vlogen de kilo’s eraf en werd de grens van gewicht steeds meer bij gesteld naar beneden. Ik kreeg complimenten, mensen zagen verschil en ik voelde me fit en energiek. Ik ging van één keer in de week sporten, naar twee keer, drie keer en uiteindelijk ging ik een keer of vijf à zes keer per week. In die periode kwam ik door kennissen ook steeds meer in aanraking met gezonde voeding. En je raad het al; 1 +1 is 2. Het  gekke is dat ik in deze periode nooit het idee heb gehad dat ik dingen niet mocht of mezelf dingen heb ontzegd. Toen ik op een gegeven moment stil kwam te staan in gewicht, weliswaar het gewicht wat ik voor mezelf als doel had gesteld, moest ik leren hoe hierin een balans te vinden zodat ik dit wel mijn leven lang vol zou volhouden. Dat was alleen makkelijker gedacht dan dat het uiteindelijk was en is.  Ik merkte dat de complimenten ophielden, ik steeds meer wilde met betrekking tot resultaat en ik het lastig vond om daarnaast ook nog te mogen ‘leven’. Ik heb toen ook een tijdje een programma gevolgd waarbij ik mijn eten moest afwegen en ik elke week meerdere trainingen thuis kon doen. Echter, werd die druk daardoor voor mezelf alleen maar hoger. Het is bij mij vaak alles of niets. Het ene moment ben ik heel strikt, lees ik alle etiketten en wanneer er maar enigszins E-nummers of suikers inzaten, hoef ik het al niet. Op andere momenten gun ik mezelf dan wel iets lekkers en voel ik me al schuldig bij het eten van een pizza of een koekje.

Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds zoekende naar een balans: een balans waarin de basis gezond is maar genieten ook mag. En begrijp me niet verkeerd, ik geniet enorm van gezond eten, zelfs nog meer dan van junkfood of ongezonde voeding. Ik voel me er energiek, fit en gezond door, maar soms heb ik ook hunkering naar suikers, die lekkere pizza of dat stukje vlaai. Op dit moment heb ik een goede balans gevonden en heb ik bepaalde afspraken met mezelf gemaakt. Afspraken waarin ik niet toegeef aan die controle en me focus op mezelf; hoe ik mezelf zie, waar ik blij van word en waar ik energie van krijg. Ik eet voor 80% gezond en gun mezelf die 20% aan ruimte om te genieten tijdens avondjes uit, feestjes etc. Ik voel me hier goed bij, en dat gevoel vind ik belangrijk. Lees: het belangrijkst!

Conclusie:
Waar het voor mij dus ontzettend waardevol is geweest af te vallen omdat ik daardoor veel zelfverzekerder en gezonder ben geworden ben ik het gevoel van zorgeloos, kunnen genieten van ongezondere dingen (daardoor) lange tijd kwijt geweest. Dit gevoel is gelukkig steeds meer terug gekomen en merk ik heel erg dat gezondheid voor mij veel meer is dan wat ik eet of hoe ik eruit zie. Voor mij heeft gezondheid veel meer te maken met hoe ik mezelf zie, met welke mensen ik mezelf omring en de dingen die ik in het leven doe waar ik blij van word en waardoor ik lekkerder in mijn vel zit. No one is you, and that is your superpower.
Of zoals de titel van deze blog: healthy body + healthy mind = happy life.

Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Herken jij mijn struggle? Laat het achter in een reactie. Ik ben heel benieuwd!