I choose ME and I will do ME

Heb jij een (stiekeme) droom of doel maar laat je je teveel leiden door wat anderen er (mogelijk) van vinden? Ik stelde je deze vraag al eerder in een post op mijn Instagram. Ik schreef erbij dat ik dit wel deed. Je lees het goed. Deed! Tenminste, voor een groot deel.

Hoe het begon
Vanaf mijn 12e heb ik altijd gewerkt.  Zo heb ik opgepast, heb lange periode verschillende bijbanen gehad in verschillende verzorgings- en verpleeghuizen en ik heb gewerkt in de horeca. Ik vond het ‘bezig zijn’ en mijn eigen inkomen verdienen fijn en ik wilde graag veel doen en ondernemen en daar was geld voor nodig.
Naast de vele bijbanen, heb ik vanaf het moment van slagen tot nu, altijd gewerkt als medisch maatschappelijk werker in verschillende ziekenhuizen. Dit deed ik niet per se met tegenzin en ik haalde er hier en daar ook wel voldoening uit, maar ik werkte niet met veel plezier. Waar ik merkte dat collega’s maar ook vriendinnen (met andere banen) écht passie voor hun vak hadden twijfelde ik hier vaak aan. ‘Is dit wel écht wat ik wil?’ ‘Word ik hier écht blij van?’. Het antwoord was al snel nee. Maar waar word ik dan wel blij van?’

Op zoek naar mijn ‘passie’
Nadenken, lezen, op onderzoek gaan. Ik begon een zoektocht in wat mij blij maakt en waar ik energie van krijg. Zo heb ik ooit gelezen dat je kwaliteiten en datgene waar jij goed in bent samenhangt met wat je ook leuk vind. Just think about it..
Maargoed, dan komt al snel de vraag: waar ben ik nu eigenlijk écht goed in? En hoe zie ik dit zelf? Én hoe zien anderen dit?
Al snel kwam ik bij een coachingsopleiding die me wel aansprak. Ik had weer zin om te studeren, nieuwe inzichten op te doen en mezelf beter te leren kennen en in dat jaar heb ik veel nieuwe inzichten gekregen. Inzichten in wat ik niet leuk vond, maar ook vooral inzichten in wat me energie en voldoening gaf en geeft en hoe ik mijn toekomst zie.  Maar dan.. want dan komt er een punt waarop ik mijn ideeën en plannen concreet moet gaan uitwerken en vorm moet gaan geven. En joh, wat is dat lastig. Tenminste, ik maakte het mezelf lastig. Na een aantal goede gesprekken met meerdere lieve mensen, kwam het altijd neer op hetzelfde: gewoon beginnen en doen. Doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Zo ben ik geneigd om pas iets te willen doen wanneer het goed is of perfect duidelijk is, maar laat ik je zeggen: dat is zó zonde. Juist door het gewoon te doen leer je wat bij je past en wat je leuk vind. En wanneer je toch iets minder leuk vind of iets niet voldoet aan je verwachtingen, dan ga je weer terug naar de ‘tekentafel’. It’s just that simple!

Waar een wil is, is een weg
Ik maakte de stap om mijn toekomstplannen concreet uit te werken zodat ik wist waar ik naartoe wilde en wat ik daarvoor nodig had. Maar ook hoe ik daar met volle focus en energie naar toe kan werken. Je weet wat ze zeggen: where focus goes, energy floes. Ik geloof er oprecht in dat wanneer je consistent werkt aan je doelen en je focus houdt op datgene wat je wil bereiken, je dit ook bereikt. Gaat het niet via de ene weg, dan wel via de andere weg. Waar een wil is, is een weg. Echt.

Mening van anderen
Natuurlijk zijn er mensen die lachen wanneer ik hen vertel over mijn doelen in het leven. Ze zeggen dat dat het wel een heel ambitieus doel is, het niet haalbaar is, of ‘dat soort succes’ niet voor mij is weggelegd. Zo werkte ik voorheen 24 uur en ik was hier heel tevreden over. Ik vond het fijn dat ik naast drie dagen werk, nog genoeg tijd had voor mijn hobby’s, ontspanning en vrienden en familie. Maar raad eens wat mensen antwoordden wanneer ik hen vertelde dat ik 24 uur werkte? ‘Oh wat jammer dat je niet meer uren kunt werken!’. Ik vertelde hen dan dat ik het wel prettig vond en dat ik niet per se meer wilde werken. Hun tweede antwoord? ‘Nou de jeugd van tegenwoordig wil niet meer werken’ of ‘je bent nog jong, je zou juist meer moeten willen werken’, ‘je moet ook de rekeningen kunnen betalen’. Dit frustreert me vaak (ook al snap ik dat inkomen nodig is!), maar het zorgt er des te meer voor dat ik het tegendeel wil bewijzen en juist die overtuiging zorgt voor een extra drive om mijn doelen en ambitieus waar te maken.. Ik denk daarnaast dat de mening van anderen ook gebaseerd is op wat zij kennen en hoe de maatschappij in het algemeen vindt dat er ‘gedaan’ moet worden.
En misschien ben jij tevreden over hoe dit is geregeld (good for you!:)), maar misschien zegt het ook meer over jou zelf en het feit dat je stiekem ook meer buiten de ‘randjes’ wil leven? Het kan allemaal!

En nu?
Nu ben ik 24 en ben ik met volle energie en focus bezig om mijn huidige business uit te breiden en op te bouwen. Ik heb gemerkt dat ik schrijven ontzettend leuk vind, ik hou van (gezond) eten en fotografie super tof vind! En precies die dingen komen samen in wat ik nu aan het doen ben en waar ik blij van word. En staat dit vast? Nee natuurlijk niet! Wie weet veranderd dit weer over een aantal maanden of jaren. Maar betekent dat dan ook dat ik nu die ambitieus niet zou mogen of moeten volgen? Nope! I don’t think so!
En ja, ik hoor de realisten onder ons denken: makkelijk praten en leuk betoog, maar het leven kost wel geld en stabiliteit en een vast inkomen is nodig. Eens! Daarom werk ik daarnaast nog steeds in het ziekenhuis omdat er natuurlijk ook huur betaald moet worden. Máár ik kies er wel voor dit te combineren en de juiste doelen op te stellen, waarbij ik  een eigen business wil opbouwen en waarin ik geheel flexibel kan werken, mijn eigen werktijden kan bepalen en werk kan doen wat niet als werk voelt. Dat is overigens een van mijn belangrijkste doelen: mijzelf elke dag opnieuw bezighouden met wat ik leuk vind en waarbij ik anderen kan inspireren, motiveren en stimuleren. Mijn werk maken van mijn hobby en passie, waarbij het niet voelt als werk maar juist als genot om elke dag weer opnieuw datgene te doen wat mij gelukkig maakt. Wat aandacht krijgt groeit. Remember that!

En jij?
Doe jij wat je écht wil? Zo ja, you go girl! (or boy!)
Wil jij toch stiekem iets anders maar laat je je weerhouden van anderen (of jezelf)?! Go for what makes you happy.. Just start & make it happen! Shock everyone!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *