Glutenvrije appel- & pindakaascake

Again, een glutenvrij bakseltje.. Niet per se omdat ik glutenvrij moet eten, maar omdat in dit geval mijn buik (of mijn darmen) hier iets blijer van worden. Tenminste, dat gevoel heb ik. Én het is tegen me gezegd en gebleken uit bloedonderzoek door een orthomoleculair therapeut.

Anyways, deze cake heeft het allemaal. Hij is smeuïg, ietwat nattig, lekker zoet en er is af en toe een zoete/zure hint van de cranberries. Best oke! Zeker omdat het wel weer een probeersel was en het gelukkig goed uitpakte.
Wel een waarschuwing: je moet écht wel van pindakaas houden als je deze cake wil maken. Pindakaas = key namelijk, zeker in deze cake.

Verwarm voordat je begint de oven vast voor op 180 graden. Ga dan aan de slag met het beslag!

Voor het beslag:
* 100 g boekweitmeel
* 25 g kokosmeel
* 3 eieren (Vegan cake? Vervang dan de eieren door een lijnzaadmengel (per ei: 1 el gebroken lijnzaad en 2 el water))
* 50 ml honing/ahornsiroop
* 1 tl baking soda
Wanneer hij nog iets te droog is, voeg dan wat havermelk of kokosolie toe!

Extra:
100% pindakaas (let op! zonder toevoegingen)
één appel (ik gebruikte een geschilde Granny Smith)*
* volle hand cranberries uit de vriezer

En de rest spreekt bijna voor zich toch? Voor een iets luchtigere cake, meng eerst de eidooiers met het mengsel en klop in een aparte kom de eiwitten stijf. Spatel deze op het laatste moment rustig door het mengsel heen!
* Wanneer je voor een zoete appel kiest, vergeet dan niet iets zuur toe te voegen want anders kan de baking soda zijn werking niet doen. Denk bijvoorbeeld aan appelciderazijn of citroensap!

Wanneer je het mengsel klaar hebt, vet dan de cakeblik ik en giet eerst een laagje van het beslag in de vorm. Voeg vervolgens een lekker grote eetlepel pindakaas toe en spatel dit er een beetje doorheen. Snijd de appel in stukjes en verdeel deze voor een deel, samen met wat cranberries. Herhaal dit proces totdat het beslag op is en maak dan af met wat grote stukjes appel en wat lekkere cranberries (and of course de pindakaas!).

Doe de cake voor ongeveer 30-45 minuten in de oven. Let op: check regelmatig even met een satéprikker of hij gaar is en of hij niet te bruin wordt. Elke oven is immers anders..
Peanuts right?;)

10790226320_IMG_0075

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *