Carrot cakejes

Voorheen heb ik gewerkt bij een horecatentje waar ze de lekkerste carrot cake maken. Nog steeds! Alleen deze carrotcake is niet de gezondste helaas. Er zit veel suiker in en de creamcheeselaag is gemaakt van boter, mascarpone en poedersuiker. Wel vet lekker!! Maar, niet geheel geschikt om een week mee te nemen naar je werk of als gezond tussendoortje te nemen. Vandaar dat ik aan de slag ging met een gezonder alternatief. En begrijp me goed, normaal ben ik niet zo van de alternatieven. Soms moeten dingen gewoon zijn zoals ze zijn. Anyways, deze carrot cakejes zijn erg lekker, al zeg ik het zelf.

Ik heb er kleine muffins van gemaakt omdat ik nog vormpjes had liggen die op moesten, maar ik heb ook een aantal koeken van het deeg gemaakt en dan zijn ze net even wat knapperiger! Het kan dus beide! Zijn opnieuw vegan, glutenvrij, lactosevrij & vrij van geraffineerde suikers!

Wat heb je nodig?
3 bananen
60 g dadels
150 g amandelmeel
50 g plantaardig eiwitpoeder (ik heb de vanille variant gebruikt van  orangefit)
300 g geraspte wortel
2 tl pumpkin spice (of koekkruiden)
1 tl bakpoeder
het vocht van één blik kikkererwten
200 ml kokosmelk
100 ml kokosolie
een aantal handen walnoten
ca 200 g pure chocolade (minimaal 70%)
50878389_541240713024530_421934973165181520_n
Verwarm de oven voor op 180  graden.
Laat de dadels even kort weken in wat water totdat ze zacht zijn. Blend dit vervolgens samen met de bananen en de pumkin spice tot een smeuïg mengsel.  Zet aan de kant.
Voeg de droge ingrediënten bij elkaar (amandelmeel, eiwitpoeder en bakpoeder) en zeef deze totdat er geen klontjes meer in zitten. Ook dit zet je aan de kant.

 

Dan gaan de magic gebeuren! We gaan aquafaba maken! Ja ja, niemand had het geraden op mijn stories op instagram. Ik had beloofd om te gaan koken voor diegene die het zou raden, maar ik ben er goed vanaf gekomen haha!!

Voor degene die aquafaba niet kennen.. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten en dé perfecte vervanger van eieren. Klinkt misschien niet heel lekker en je zult Momentopname 1 (3-2-2019 11-00)misschien denken, hoe dan? Dacht ik ook! Maar laat de mixer zijn werk doen en je zult zien dat je precies dat krijgt, wat je met eiwitten opkloppen ook krijgt. TOP!

Wanneer je dit allemaal klaar hebt staan, voeg je stap voor stap de droge ingrediënten toe aan het bananenmengsel. Roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de kokosolie en kokosmelk toe en meng totdat alles goed is opgenomen.  Let op! Wacht nog even met het toevoegen van de aquafaba.
Eerst snijd of mix je de walnoten en de chocolade grof en rasp je de wortel zoals jij het lekker vindt. Voeg ook dit toe aan het mengsel. Als laatste spatel je voorzichtig de aquafaba door het mengsel heen. Probeer naar een kant toe te spatelen, omdat je anders de lucht er weer uit roert!

Én dan is het klaar! Maak nog even af met wat walnoten bovenop en wanneer je écht van zoet houd, kun je er nog wat rozijnen doorheen doen. Maak er cupcakes van, doe het in een cakevorm of maak er koekjes van. Alles kan!

10744678032_IMG_0566.JPG

Doe ze in ieder geval voor ongeveer 40 min in de oven, maar check regelmatig hoe ze eruit zien en of ze gaar zijn (door middel van een satéprikker!). Elke oven is immers anders..
GENIET!!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *